«Som kjent skal vår nåværende operasjef og stifter Anne Felberg gå av med pensjon til høsten – etter vår store jubileumssatsing – Kommandanten! Styret, og sikkert vårt publikum gjennom 25 år, takker Anne Felberg for hennes mot, entusiasme og kreativitet gjennom alle disse årene.
Oscarsborgoperaen har tilsatt Mira Bartov som ny operasjef. Hun tiltrer 16.september 2023.
Hun har en bred kunstnerisk erfaring, tilpasset denne stillingen. Som regissør har hun hatt ansvar for over 35 oppsetninger, både klassisk og mer moderne opera. Hun har i tillegg gjort oversetninger av 16 operaer og skrevet libretto til 3 oppsetninger. Mira har vær regissør på OscarsborgOperaen og kjenner konseptet og Oscarsborg. Hun har en tydelig motivasjon for stillingen, og hun har en god balanse mellom hvorfor det er viktig å ta vare på tradisjonene i opera, samtidig som den må gjøres tidsaktuell. Hun er opptatt av ytterligere å forsterke arbeidet med å gjøre OscarsborgOperaen mer synlig, og mener at det er et godt potensial for det.
Vi ønsker Mira velkommen til OscarsborgOperaen.»

Uppdrag Oscarsborgsoperaen
Ett av mina mål som operachef har varit att ha en låg tröskel och högt i tak, för att alla ska känna sig välkomna in i operans värld. På Oscarsborg finns det varken tröskel eller tak. Där är det Naturen själv som bjuder in Opera till att ta plats mitt emellan himmel och jord. Det är en slags evolution, åtminstone sett från mitt eget narrativ. På Oscarsborg spelar de fyra elementen huvudroller i alla föreställningar. Vattnet bär oss dit, medan vind och väder skapar en unik atmosfär till varje föreställning. Till och med fåglarna är benägna att svara på – om inte dirigentens pinne – så åtminstone sopranens koloratur när den lyfter mot himlen. Opera i det fria kryper närmre in på livet och blandar sig med verkligheten. Den kan få oss att lyfta blicken och se vår plats i det stora hela från ett nytt perspektiv. För opera liksom naturen, är storslagen. De är starka krafter som är svåra att värja sig mot.  Det är här som natur och kultur möts, liksom historia och framtid. Oscarsborg har spelat en viktig roll i historien och gör så än idag. Oscarsborgsoperaen har berikat tusentals människor under de senaste 25 åren och jag känner mig mycket hedrad över att ha fått ansvaret att fortsätta med det uppdraget.
Bäst med Oslofjorden: Där finns allt en människa behöver för att vara lycklig.