Oscarsborg Operaen Meny
På sosiale medier

Regimentets datter

av

Gaetano Donizetti

varighet

2,5 timer inkl pause

språk

fransk

undertekster

Norsk

av

Gaetano Donizetti

varighet

2,5 timer inkl pause

språk

fransk

undertekster

Norsk

Om forestillingen

«Regimentets datter» – «La Fille du Regiment» av Gaetano Donizetti ble urfremført i Paris i 1840. Det er en komisk opera i 2 akter med tekst av J.H.de Saint-Georges og J-F Alfred Bayard.

Den er oppført i Norge kun to ganger tidligere: På Christiania Teater i 1867 og ved operaen i Kristiansund i 1984.

Handlingen utspiller seg originalt i 1805 i Tyrol under den franske beleiringen.

Handlingen

Akt 1

I en landsby i Tyrol forbereder mennene seg på å kjempe mot de franske troppene. Kvinnene ber til jomfru Maria. Marshalinnen av Berkenfield har sitt chateau i nærheten og er urolig for hva som er i ferd med å skje. Heldigvis avlyser franskmennene angrepet og sersjant Sulpice – sjef for det 21 regiment- forsikrer alle om at de er trygge så lenge de ikke yter noen form for motstand.

Regimentet ankommer sammen med Marie.  Soldatene fant henne som baby, forlatt av sine foreldre. Hun har blitt oppdratt i og adoptert av regimentet og regner alle soldatene som sin familie. Nå har hun jobben med å sørge for provianten til regimentet.

Under oppholdet i Tyrol har hun truffet den unge Tonio som hun hevder reddet livet hennes da hun var ute og plukket blomster og holdt på å falle utfor en skrent. Søt musikk oppsto mellom de unge, og Sulpice har nå fått nyss i at hun har forelsket seg i en av «fienden».  Regimentet vil drepe ham, men Marie ber for hans liv, og de gir seg. Men ikke før hun har sunget Regimentets sang.

Marshalinnen av Berkenfield viser Sulpice et brev hvor det står at en viss «kaptein Robert» og hennes avdøde søster etterlot et pikebarn hos det 21ende regiment. Da hun får bekreftet at Marie er dette pikebarnet, forlanger hun at Marie skal forlater regimentet og blir med til hennes chateau for å få en passende adelig oppdragelse. Tonio på sin side har meldt seg inn i regimentet for å være i nærheten av Marie. Han kommer gledesstrålende for å fortelle henne nyheten, bare for å få vite at Marie har dratt med sin nylig oppdagede tante.

Akt 2

Sulpice blir mottatt i Marshalinnen av Berkenfields gemakker for å bli fortalt at Marie skal giftes bort til Scipio von Crakentorp, sønn av hennes venninne Hertuginnen av Crakentorp. Det skal skje samme aften. Han får også overvære en sangtime hvor Marshalinnen prøver å lære Marie den korrekte måten å synge på. Det går ikke særlig bra inntil Sulpice nynner en militærmelodi i øret hennes. Da blomstrer hun opp og synger av full hals. Marie betror seg til Sulpice og forteller at hun er svært ulykkelig over å skulle gifte seg med en hun ikke elsker.

Plutselig høres marsjmusikk og regimentet ankommer. Det blir et hjertelig gjensyn mellom Tonio og Marie. Tonio proklamerer at han ikke kan leve uten Marie, men Marshalinnen gjentar bestemt at Marie skal inngå ekteskap med Herr von Crakentorp. Marie og Tonio går hvert til sitt.

Marshalinnen begynner å få store kvaler. Hun bærer nemlig på en stor hemlighet: Hun er ikke Maries tante, men hennes mor. Hun fikk Marie med en soldat utenfor ekteskap. Det er forferdelig for henne å være vitne til at datteren er så ulykkelig.

Hertuginnen av Crakentorp ankommer sammen med bryllupsgjestene. Gråtkvalt går Marie med på å signere ekteskapskontrakten. Men da raser soldatene inn i rommet anført av Tonio og forteller den sanne historien om Maries herkomst. Marshalinnen gir etter for sine følelser. Marie kan få den mannen hun elsker! Alle gleder seg bortsett fra den forsmådde Hertuginnen.

 

 

Aktuelle forestillinger

Regimentets Datter 11/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 13/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 14/08/2021 17.00 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 17/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 18/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 20/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Regimentets Datter 21/08/2021 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter