Oscarsborg Operaen Meny
På sosiale medier

Aida

av

Giuseppe verdi

varighet

3 timer inkl pause

språk

italiensk

undertekster

Norsk

av

Giuseppe verdi

varighet

3 timer inkl pause

språk

italiensk

undertekster

Norsk

forestillinger

Trykk på en av datoene for å se setekart og bestille billetter.

OM FORESTILLINGEN

Operaen Aida er ikke skrevet til åpningen av Suezkanalen som mange tror. Giuseppe Verdi fikk bestilling fra khediven av Egypt om å skive en opera med egyptisk tema til khedivens operahus i Kairo. Verdi valgte en tekst av Camille du Locle etter utkast av egyptolog August Mariette. Librettoen og oversettelsen til italiensk var ved Antonio Ghislanzoni. Verdi hadde hatt en lengre pause i sin komponering, men da han først kom i gang med arbeidet med Aida, var han full av inspirasjon og resultatet ble en formidabel suksess. Kanskje en medvirkende årsak også var at han fikk ikke mindre enn 100 000 kroner for bestillingen, og at det ikke ble spart på noe hva angår scenografi og kostymer. De ble tillaget i Paris og premieren var juleaften 1871, etter lange forsinkelser på grunn av den fransk-prøyssiske krig.

Verdi selv var ikke tilstede under premieren i Kairo. Noen sier han nektet å komme som en protest mot at det bare var prominenser blant de inviterte. Andre sier at han ikke hadde tid fordi han var opptatt med forberedelsene til premieren på Aida som skulle være i Milano 8 februar 1872. Denne premieren regnet han selv som den «egentlige» premieren. Det ble en suksess uten sidestykke, og historien forteller at Verdi måtte frem å ta imot applaus hele 32 ganger!

Siden har operaen gått sin seiersgang over hele verden. På Oscarsborg spilte vi den for første gang i 2010, og det er en stor glede å igjen kunne invitere til dette fantastiske verket som har ALT: Vakker musikk, mektige opptog, storstilte korscener, et intimt trekantdrama, harmdirrende lojalitetskonflikter, og kjærlighetens makt inntil døden.

HANDLINGEN

1. Akt
Etiopia truer med å overfalle Egypt. Aida, den etiopiske konges datter, lever som slave ved det egyptiske hoff. Hun har forelsket seg i Radamès, som lidenskapelig gjengjelder hennes følelser. Også den egyptiske prinsessen Amneris elsker den tapre krigeren Radamès. Kongen av Egypt erklærer at guden Isis har utstedt Radamès til hærfører.
Amneris proklamerer sitt høyeste ønske: At Radamès må komme seirende tilbake fra krigen. Aida lar seg rive med.Senere går alvoret opp for Aida. Seirer Radamès, blir hun stilt over for et umulig valg: Enten å støtte sin far og fedrelandet eller sitt hjertes utkårede. Fortvilet ber hun gudene om nåde.
Prester og prestinner, yppersteprest og prestinne ber gudene om seier for Radamès i krigen og han får det hellige krigssverdet.

2. Akt
Egypterne har vunnet slaget, og Radamès ventes hjem som den store seiersherren. Slavinnene pynter Amneris til seiersfesten, og hun venter med lengsel på å få se han igjen. Hun har forstått at det er noe imellom Aida og Radamès, og vil få Aida til å røpe seg ved å si at han er omkommet.
Aida blir svært forvirret, men hennes gledesutbrudd da Amneris innrømmer at hun har løyet, fjerner enhver tvil om at Amneris har en rivalinne i sin egen slavinne. Soldatene kommer hjem i triumf og hilses med jubel og seierhymner av det egyptiske folk. Amneris dekorerer seierherren Radamès og kongen lover at alle hans ønsker skal bli oppfylte. De etiopiske krigsfanger blir ført inn, og Aida gjenkjenner sin egen far, kong Amonasro, i blant dem. Han pålegger Aida å ikke røpe hvem han er.
Amonasro forteller den egyptiske kongen om kampene og sier at kong Amonasro ble drept. Han ber om nåde for alle krigsfangene og får støtte av Radamès. Fangene blir satt fri, men Amonasro blir holdt igjen som gissel. Som avslutning på det store triumftoget, lover kongen sin datter Amneris til Radamès.
Aida står utrøstelig igjen hos sin far.

PAUSE

3. Akt
Amneris kommer til Isistempelet for å tilbringe natten før bryllupet i bønn. Aida venter på Radamès. De har avtalt et hemmelig stevnemøte. Amonasro har fulgt etter sin datter, og ber innstendig sin datter om å forsøke å få Radamès til å røpe hvilken vei de egyptiske troppene skal ta for å angripe Eitiopia på nytt.
Aida protestere men godtar sin skjebne: Kjærligheten til fedrelandet må gå foran kjærligheten til Radames. Radamès kommer, og Amonasro gjemmer seg. Radamès er meget opprømt. Hvis han også vinner dette slaget, vil han betro seg til kongen og be om å få Aida som belønning.
Aida svarer at dette vil Ameris aldri tillate. Deres enenste utvei er å flykte. Sammen. Hun overtaler Radamès, og når hun spør hvilken vei de bør ta for ikke å møte de egyptiske styrkene, røper han egypternes angrepsrute.
Amonasro gir seg til kjenne som Etiopias konge, og Radamès innser at han har forrådt sitt fedreland. Amnersi kommer fra tempelet og blir vitne til Radames` ufrivillige forræderi. Amonasro flykter sammen med Aida.
Radamès blir tatt til fange.

4. Akt
Radamès skal dømmes til døden. Amneris lover å redde ham hvis han gifter seg med henne. Men Radamès er urokkelig. Han blir dømt til å begraves levende. Aida har kommet tilbake og i all hemlighet sneket seg inn i gravkammeret. Der dør de elskende sammen mens Amneris ønsker evig fred for Radamès.

Aktuelle forestillinger

Aida 14/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 15/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 17/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 18/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 20/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 21/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 23/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter
Aida 24/08/2019 19.30 Om forestillingen Kjøp billetter