Historien om den mauriske feltherren Otello som vender seirende hjem til Kypros. Ikke bare for å bli hyllet av en jublende folkemengde, med også for å bli gjenforent med sin elskede kone Desdemona.
Hans stedfortreder Jago venter på forfremmelse. Da Otello i stedet utnevner den unge Cassio til kaptein, setter den rasende Jago ut rykte om at Cassio har et forhold til Desdemona.
Jago lykkes i å overbevise Otello som bli fullstendig besatt av sjalusi. Til slutt blir løgneren Jago avslørt, men da har Otello kvalt sin kone og selv stukket dolken i eget bryst.

— Varighet 3 timer inkludert pause. —

Solister

  • Oscarsborg operakor 78 sangere
  • Oslofjord kammerfilharmoni 65 musikere

Kunstnerisk team

Persongalleri:

Otello, tenor maurisk hærfører og guvernør av Kypros
Desdemona, sopran datter av senatoren av Venezia og gift med Otello
Jago, baryton fenrik og Otellos stedfortreder
Emilia, mezzosopran Desdemonas kammerpike og gift med Jago
Cassio, tenor kaptein og han som Jago påstår har et forhold til Desdemona
Øvrige militære:
Rodrigo,tenor
Montano, bass
Lodovico, baryton sendebud fra Venezia

Kor av militære og sivile på Kypros i slutten av 1400 tallet

Handlingen

Akt 1:
Kanoner og trompeter. STORM. Skipet kommer. Forliser det? Folket ber. Det gikk bra! Otello stiger i land på Kypros. Han har seiret over tyrkerne. Folket jubler.

Jago hater Cassio fordi han har blitt forfremmet til offiser på hans bekostning. Han klekker ut sin første plan for hevn: Rykte om at Cassio beiler til Otellos kone Desdemona.

Fest for å feire seieren. Bål. Drikkescene. Jago hisser Rodrigo opp mot Cassio som han lykkes å drikke full. Montano – den forrige guvenøren av Kypros irettesetter Cassio og minner han på sine plikter som kaptein. Cassio blir rasende og går løs på Rodrigo. Montano kaster seg i mellom og blir såret av Cassio. Otello kommer for å stanse festen og Cassio blir degradert. Roen senker seg og ekteparet trekker seg tilbake og synger en kjærlighetsduett.

Akt 2:
Jagos annen hevnplan: Jago ber Cassio gå til Desdemona for å be henne påvirke Otello slik at Cassio kan falle til nåde igjen. Jago synger arien hvor han avslører sitt sanne jeg. Han tror på det onde i mennesket. Han går til Otello og hvisker den første hevnplanen i øret hans. Desdemona spør sin mann om han ikke kan ta Cassio til nåde igjen. Med to hevnplaner i hodet blir Otello rasende, men skylder på at han har hodepine. «La meg legge lommetørklet du ga meg om pannen din» sier hun. Han kaster det fra seg, hvorpå Desdemonas tjener Emilia tar det opp. Emilia er Jagos hustru. Han er tilstede og snapper lommetørklet. Jago forteller Otello at han har funnet lommetørklet hos Cassio.

Akt 3:
En plaget Otello skal møte sin kone for å få bevis for hennes utroskap. Han skylder igjen på hodepine og ber henne legge på et lommetørkle. «FEIL lommetørkle», skriker han rasende. Desdemona blir dypt fortvilet og er uten anelse om hva som driver han.

Jago har enda en hevnplan. En samtale mellom han selv og Cassio som Otello bare skal lytte til bruddstykker av. Der skal det gå frem at Cassio har drømt om Desdemona om natten og dessuten skal Otello se at Cassio har det «riktige» lommetørkle på seg.

Dette blir for mye for Otello. «Hvordan dreper jeg henne» spør han Jago. «I ektesengen hvor hun har syndet», svarer Jago. Som takk utnevner Otello Jago til kaptein. Alle Jagos hevnplaner syntes å ha lykkes.

Venezias sendemann kommer og Otello beordres tilbake til Venezia. Cassio er utnevnt til Otellos stedfortreder. Uheldigvis ber Desdemona igjen for Cassio. Otello mister selvbeherskelsen i full offentlighet. Han kaster sin kone på gulvet og til slutt besvimer han. Folket jubler for Otello – «Venezias løve». «Her ligger løven», sier Jago sarkastisk.

Akt 4:
Vi vet dette vil gå galt. Og det gjør det!

Vi er i Desdemonas soveværelse, og hun synger urolig sangen om piletreet. Emilia grer håret hennes og steller henne for natten. Hun synger sin «Ave Maria» og sier farvel til Emilia. Hun legger seg. Dype toner fra kontrabassene: Der står han! Han har bestemt seg. Et lite tema i bratsjen. En tanke. En liten tvil..? NEI. Han går på. Synet av henne sovende i sengen. Gråt i oboen. Kyssemotivet. Herregud! Han kysser henne og hun våkner. Litt. «Nei, nei det var ikke sant det med lommetørklet! Spar meg!»  HAN KLEMMER TIL.

Det banker på døren. Emilia kommer. Det piper i Desdemona. Emilia skjønner alt og avslører sannheten om Jago. Og om lommetørklet. Otello forstår. Han bøyer seg over Desdemona. «Hun er død, og det er jeg som har drept henne!» Han setter dolken i eget bryst.

Kyssemotivet høres på nytt.